‘Bloedbad van Boetsja’ zorgt voor vraagtekens

Het zou gaan om honderden doden. Mensen – burgers, kinderen en zelfs honden die rücksichtslos zouden zijn afgeknald door vertrekkende, gefrustreerde, Russische troepen.

Daags nadat de Russische troepen zich terugtrokken uit Boetsja, kregen verschillende media lucht van tientallen doden die in de voorstad van Kiev op straat lagen; ogenschijnlijk burgers. Vaak met handen vastgebonden lagen ze in onnatuurlijke houdingen verspreid over de grond. Tenminste zo is te zien in één van de filmpjes gemaakt door Oekraïense milities die terug de stad in nemen.

Russische troepen zouden tijdens de vier weken durende bezetting een waar schrikbewind hebben uitgevoerd. Inwoners die aan het woord komen, spreken over Tjetjeense groepen die de slachting op hun geweten zouden hebben

Vraagtekens
Maar hoe afgrijselijk de beelden ook zijn. Het een en het ander roept vragen op. Zo wijzen enkele Twitteraars erop dat de kleren van sommige slachtoffers er wel erg ongeschonden uitzien voor iemand die al vier weken op straat ligt. En wat te denken van de burgemeester van Boetsja die dagen voordat de doden op het netvlies van de Westerse media verschenen, met geen woord repte over lijken op straat en massale executies.

Het zijn niet de enige vraagtekens die gezet worden bij het verhaal van een Russische slachtpartij. Eerder werd namelijk nog gemeld dat de slachtoffers zouden zijn gemaakt door de Russische troepen toen ze de stad verlieten. En wat te denken van de witte banden om de armen van de slachtoffers: die moeten een indicatie zijn van het feit dat de dragers ervan pro-Russisch zijn, of tenminste geen gevaar vormen voor de dragers ervan.

Veiligheidsraad
Het meest opmerkelijke was misschien nog wel het Verenigde Koninkrijk een Russische oproep tot een spoedbijeenkomst van de VN Veiligheidsraad verwierp. Volgens Russische bronnen een ongekende schending van de procedure volgens welk de raad functioneert. Overigens gaven de VS eerder te kennen een stemming te willen over het ontzetten van Rusland uit de Veiligheidsraad. Een stemming die overigens niet erg kansvol lijkt.

Wat de waarheid is achter het vermeende Bloedbad van Boetsja, zal wellicht veel later pas duidelijk worden. De Oekraïnse president Zelensky kondigde aan dat er komende dagen, bij het verder terugtrekken van Russische troepen, nog meer slachtoffers zullen worden ontdekt.

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven