ING steunt VS in (illegale) strijd tegen vaccinatie-gelijkheid

De Nederlandse ING-Bank werkt mee aan de illegale sancties van de Verenigde Staten tegen Cuba. Daarmee vormt de bank een obstakel in de strijd voor globale vaccinatie-gelijkheid.

Dat blijkt uit een tweet van de Progressive International, de organisatie die in 2018 werd opgericht door onder meer de sociaaldemocraten Bernie Sanders uit de VS en de voormalig Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

De Progressive International (PI) zamelt geld in om Cuba te steunen in haar missie om het Globale Zuiden te vaccineren tegen het coronavirus. Dat is hard nodig, want: “De impact van Covid-19 is geweldadige ongelijk: 80 procent van de volwassenen in de EU is volledig gevaccineerd, maar slechts 9,5 procent van mensen in lageinkomenslanden hebben ook maar een enkele dosis van het vaccin gehad”, zo schrijft de PI op haar website.

Cuba heeft daarentegen twee vaccins ontwikkeld en bovendien aangeboden haar vaccinatietechnologie te delen met de wereld, aldus de PI.

‘Zakelijke redenen’
Maar het inzamelen van geld wordt tegen gehouden door de ING. De bank laat weten om ‘zakelijke redenen’ geen ‘relaties’ aan te gaan met ‘bepaalde landen, personen en bedrijven’, zo schrijft de bank in de brief naar degene die een donatie aan Cuba wilde doen.

ING laat weten dat behalve Cuba, ook Iran, Noord-Korea, Sudan, Syrië en de Krim verboden terrein zijn voor haar klanten.

Niet rechtstreeks
Opmerkelijk is dat de donatie niet rechtstreeks naar Cuba gaat maar naar een Duitse bankrekening van de Progressive International. Die organisatie wil naar Havana afreizen om met Cubaanse artsen en ambtenaren een pleidooi voor de Cubaanse vaccins te houden ten overstaan van de internationale media. Maar daar steekt ING in het geval van tenminste een donatie, dus een stokje voor.

Beeld: Een Cubaanse arts vaccineert een patiënt in Havana met het vaccin Soberana 02. (Cubadebate. CC3.0)

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven