Couppleger Jeanine Añez moet zich verantwoorden voor de rechter

De rechtse couppleger Jeanine Añez moet nog voor het eerst voor de rechter verschijnen voor de staatsgreep die ze pleegde in Bolivia met behulp van het leger en andere rechtse regeringsleiders.

De staatsgreep in Bolivia vond plaats eind 2019, nadat de sociaaldemocratische president Evo Morales de verkiezingen de maand ervoor had gewonnen. Enkele kleine onregelmatigheden werden door tegenstanders van de linkse regering opgeblazen tot verkiezingsfraude. Het leger dwong Morales af te treden en Jeanine Añez stond in de coulissen klaar zijn plaats in te nemen.

Añez zag zich gesteund door het overgrote deel van de Westerse wereld, ondanks de onrechtmatigheid van haar handelen. Nadat de Boliviaanse Beweging naar het Socialisme, ofwel MAS (Movimiento al Socialismo) de verkiezingen een jaar later – ditmaal zonder Evo Morales maar met Luis Arce – opnieuw won, werd Añez in maart 2021 gearresteerd wegens haar aandeel in de staatsgreep.

Sindsdien zit ze vast wegens beschuldiging van terrorisme, opruiing en samenzwering met het coupregime.

Inmiddels komen er aanwijzingen aan de oppervlakte dat Añez de staatsgreep pleegde met steun van de Braziliaanse ultrarechtse president Bolsonaro. Volgens een Argentijnse krant zou Añez in de tijd dat ze aan de macht was 25 ongeregistreerde vluchten naar Brazilië hebben genomen. Zo schrijft TeleSur.

Ontrafeling
Eén van die reizen maakte ze bovendien uren voordat ze zichzelf tot president liet benoemen. Het zou een nieuw hoofdstuk zijn in het ontrafelen van de staatsgreep in het Zuid-Amerikaanse land. Eerder werd duidelijk dat onder meer Ecuador en Argentinië militaire apparatuur en munitie naar Bolivia hadden gestuurd ter ondersteuning van het Añez-regime.

Bovendien had de staatsgreep veel weg van een door de Verenigde Staten gesteunde coup. De VS probeerden eerder immers in Venezuela een soortgelijke wisseltruc uit te halen, door de rechtse Juan Guaidó zichzelf tot president van het land te laten uitroepen, ten nadele van de democratisch verkozen sociaaldemocraat Nicolás Maduro.


Beeld: Jeanine Áñez ten tijde van haar dictatuur, met de Amerikaanse staatssecretaris David Hale. (Publiek Domein)

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven