Amerikaanse landen laten zich niet meer intimideren

De negende editie van de Top van de Amerika’s is uitgelopen tot een diplomatieke flop voor organisator de Verenigde Staten. De bijeenkomst werd door een aanzienlijke hoeveelheid staatshoofden geboycot.

De VS weigerden namelijk de staatshoofden van Cuba, Venezuela en Nicaragua uit te nodigen voor de politieke top. Dat tot onvrede van een aantal andere staatshoofden, dat daarop besloot het gehele evenement aan zich voorbij te laten gaan.

De presidenten van Mexico, Bolivia en Honduras weigerden hun uitnodiging. Door de zes landen die niet deelnamen aan de bijeenkomst, waren 200 miljoen mensen niet vertegenwoordigd op de top. Een diplomatieke afgang van de VS, dat zich nog altijd graag opwerpt als leider van de wereld, en zeker van de Amerika’s.

Er kan geen Top van de Amerika’s zijn als niet alle landen van het continent mogen deelnemen

Andrés Manuel López Obrador, president van Mexico

Met name Andrés Manuel López Obrador, de president van Mexico die ook wel bekend staat onder zijn iniitalen: AMLO, liet zich in niet mis te verstane bewoording uit. “Ik ga niet naar de top, omdat niet alle landen van de Amerika’s zijn uitgenodigd”, liet de president weten.

‘Eeuwenlang opgelegd’
“Ik geloof in de noodzaak om beleid te veranderen dat eeuwenlang is opgelegd. De uitsluiting, het verlangen om te domineren, zonder enige reden, het gebrek aan respect voor de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van ieder land. En er kan geen Top van de Amerika’s zijn als niet alle landen op het continent kunnen deelnemen”, aldus Obrador.

Na afloop van de top lieten Cubaanse en Venezolaanse leiders zich eveneens laatdunkend uit over de top, en de resultaten die geoogst werden.

‘Niet in balans’
Zo laakte Bruno Rodríguez het ‘Plan voor actie voor democratisch bestuur’, dat werd aangenomen op de uitgeklede top. “Het plan is niet in balans en is bevooroordeeld, negeert diversiteit en de politieke en sociale pluraliteit van onze regio”, zo tekende TeleSur op.

Venezolaans vice-president Cabello liet bij een wekelijkse persconferentie weten dat in zijn ogen de top is ingestort. “[De bijeenkomst] was in zijn geheel geen top, en gezien het falen ervan, is het waarschijnlijk de laatste.”

Verschuivende verhoudingen
Voor de Verenigde Staten is het falen van de top een nieuwe streep door de rekening. Met de oorlog in Oekraïne lijken de globale machtsverhoudingen opnieuw bepaald te worden. Waar de Russische inval door het merendeel van de landen dat is aangesloten bij de Verenigde Naties werd veroordeeld, ging alleen het Westen met een aantal bondgenoten daadwerkelijk over tot sancties.

Landen in Afrika, Zuid-Amerika en veruit de meeste landen in Azië, zagen zich niet genoodzaakt zich achter het Westen te scharen. Het heeft mogelijk bijgedragen aan de beslissing van Mexico, Bolivia en Honduras om de VS te berispen voor haar uitsluitingsbeleid.

Beeld:
President van de VS Joe Biden bij de openingsceremonie van de Top van de Amerika’s | White House Communications Agency – CC BY 3.0

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven