Vrijspraak Rittenhouse toont vooral de racistische wortels van de VS

De Party for Socialism and Liberation [Partij voor Socialisme en Vrijheid, red.] heeft woedend gereageerd op de vrijspraak van Kyle Rittenhouse, is op 25 augustus 2020 twee mensen vermoordde en één zwaargewond achterliet.

De PSL is één van de meest vooraanstaande socialistische partijen in de Verenigde Staten. “Eens temeer heeft het rechtssysteem van de VS gefunctioneerd om een racistische moordenaar te beschermen, die de straten van Kenosha op ging (…) om oorlog te voeren tegen mensen die protesteerden tegen het neerschieten van Jacob Blake door de politie, een 29-jarige Zwarte man”, zo valt te lezen in de verklaring van de PSL.

“Het oordeel is een woedendmakende herinnering aan de fundamenteel wit supremacistische natuur van het kapitalistische juridische systeem in de Verenigde Staten”, zo laat PSL weten.

Rittenhouse werd vrijdag vrijgesproken van alle aanklachten, in een rechtszaak die al de nodige wenkbrauwen deed fronsen. Onder meer World Socialist Website schrijft dat rechter van dienst Bruce Schroeder verschillende bewijsstukken die Rittenhouse in kwaad daglicht zouden zetten, buiten de rechtbank hield.

Schijnproces
Het betreft onder meer een video van enkele weken voordat Rittenhouse de moorden beging. Zo werd opgenomen dat Rittenhouse zei over mensen waarvan hij dacht dat ze iets stalen uit een winkel: “Bro, I wish I had my f*cking AR. I’d start shooting rounds at them.”

Ook het feit dat Rittenhouse na de dubbele moord een lokaal café in ging om het te vieren met extreemrechtse Proud Boy-leden, waarmee hij zich liet fotograferen terwijl hij whitepowersignalen maakte met zijn handen, werd niet besproken in de rechtbank. Daarnaast oordeelde de rechter dat de slachtoffers, geen slachtoffers mochten worden genoemd. Ook ‘vermeende slachtoffers’, was uit den boze. Anderzijds mochten de slachtoffers wel ‘relschoppers’, ‘plunderaars’ en ‘brandstichters’ worden genoemd.

Vrijspraak
Het leidde er uiteindelijk toe dat Rittenhouse werd vrijgesproken van de moord op de 36-jarige Joseph Rosenbaum en de 26-jarige Anthony Huber. Ook werd hij niet veroordeeld voor het ernstig verwonden van Gaige Grosskreutz (27).

Het oordeel dat de tiener handelde uit zelfverdediging maakt dan ook de nodige woede los. Behalve vrijspraak voor het vermoorden van twee mensen en het verwonden van een derde, werd Rittenhouse ook vrijgesproken van het feit dat hij als 17-jarige een wapen droeg – wat verboden is bij wet, en het feit dat hij buiten was terwijl er een avondklok gold.

‘Diep geworteld’
Ook Black Lives Matter liet van zich horen na de uitspraak. De organisatie liet weten niet verrast te zijn door de uitspraak. “Het was opgezet vanaf het begin. De politie, de rechter, de rechtbank, de mainstream media, en ieder betrokken systeem, ze sloegen allemaal hun armen rond Kyle Rittenhouse vanaf het begin – zelfs voordat de moorden werden gepleegd. Waar dit oordeel ons aan herinnert is dat dit een natie is die diep geworteld en nog steeds erg toegewijd is aan witte overheersing, en we moeten doorgaan met ertegen te vechten.”

Beeld: Tony (Wikimedia) CC BY-SA 4.0

  1. Er bestaat m.n. in de Westerse wereld enorm veel verwarring over het begrip (revolutionair) socialisme. M.n. als dit woord gebruikt…

  2. Binnen het socialisme (behalve op het moment van -directe- overgang naar het communisme) zullen er per definitie ernstige tegenstellingen bestaan…

  3. Het “muizen willen vangen” zien als afwezigheid van ideologie (in de betekenis die Lenin daar aan geeft, dus niet in…

  4. Weber: “Weber zegt dat het Chinese leiderschap van de jaren negentig “bereid was om alle resterende grenzen aan de werking…

Comments

There is 1 comment for this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven