‘Amerikaanse blokkade kostte Cuba 140 miljard dollar’

De Cubaanse Minister-President kwam samen met staatshoofden van de Euraziatische Raad.

Cuba heeft bij monde van minister-president Manuel Marrero de economische blokkade veroordeeld die de Verenigde Staten het land sinds jaar en dag opleggen.

Dat deed Marrero voor de Hoge Euraziatische Raad, een overlegorgaan waar behalve Rusland en Wit-Rusland ook Kazachstan en enkele andere Centraal-Aziatische landen in zetelen.

De economische blokkade van Cuba duurt bijna zestig jaar voort en wordt door de internationale gemeenschap als illegaal gezien. Tegen het Latijns-Amerikaanse persbureau TeleSur zegt Marrero dat de maatregelen Cuba in totaal zo’n 144 miljard Amerikaanse dollars hebben gekost.

Daarmee hebben de Amerikaanse sancties het land ongeveer anderhalve keer haar bruto nationaal product gekost. Cuba’s bnp was in 2019 ongeveer 103 miljard dollar, en is sindsdien door toedoen van corona, afgenomen.

In de gesprekken tussen Cuba en de Euraziatische Raad, ging het vervolgens vooral over samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan en over de bestrijding van het coronavirus.

“Cuba heeft veel te bieden in dit opzicht omdat onze wetenschappers er in zijn geslaagd meer dan 90 procent efficiëntie te bereiken met Soeverein 02, Soeverein Plus en Abdale vaccinaties ondanks sancties van de VS”, zo tekent TeleSur op. Marrero stelde daarnaast nog voor om de samenwerking tussen het eiland en de euraziatische landen te versterken, door samen de Cubaanse vaccins te produceren in Azië.

Waar Cuba de dialoog zocht met de Euraziatische landen, ging in het Westen vooral de aandacht naar anti-sociale protesten en één van de leiders van die protesten Yunior García Aguilera die opdook in Spanje, ook al was hij onder huisarrest geplaatst in Cuba.

Aquilera lijkt vooral naar Spanje te zijn gevlucht om internationale aandacht te krijgen voor zijn protestgroep Archipiélago. Die laatste lijkt nauwe banden te hebben met Amerikaanse partijen die een kleurenrevolutie willen ontketenen in het land dat zich in 1959 ontdeed van het juk van Amerikaans kapitaal.

Het Amerikaanse Mint Press News meldde begin oktober al dat er nieuwe protesten gepland stonden voor oktober en november.


Foto: Martin Abegglen (Wikimedia) – CC BY-SA 2.0

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven