Zo kwam een eind aan hyperinflatie in Venezuela (ondanks 500 sancties van de VS)

Venezuela heeft een eind gemaakt aan de hyperinflatie die het land jarenlang teisterde. Dat deed het ondanks een berg sancties van de Verenigde Staten en de diefstal van haar goudvoorraden door het Verenigd Koninkrijk. Het Caribische land heeft ondanks diezelfde sancties te midden van de coronapandemie zo’n 95 procent van haar bevolking weten te vaccineren.

Maar ook in economisch opzicht lijkt het land onder leiding van haar sociaaldemocratische regering vooruitgang te boeken. De Venezolaanse econoom Andres Guiseppe deed tegen het Zuid-Amerikaanse nieuwsplatform TeleSur uit de doeken hoe het herstel van de Venezolaanse economie zich heeft aangediend.

“De pandemie zorgde ervoor dat alle partijen met elkaar om tafel moesten gaan zitten en oplossingen moesten bedenken om in economisch opzicht te overleven”, zegt Guiseppe. “Het zorgde ervoor dat zakenlieden de officiële wisselkoers voor de Amerikaanse dollar moesten respecteren zoals die wordt vastgesteld door de nationale bank van Venezuela. Dat heeft effect op de kosten en prijzen in Bolivares [de nationale valuta].

Dollarisatie
“Ook de economische en financiële blokkade en het tekort aan belastinginkomen door het probleem van de nationale olie-industrie en de stagnatie van de binnenlandse industrie, zorgden ervoor dat de regering genoodzaakt was om andere maatregelen te nemen”, zo legt de econoom uit. “Flexibelere wisselkoersen zorgden voor een vrije circulatie van Amerikaanse dollars in de economie”, hoewel ondanks de toename van dollars in de economie, er volgens Guiseppe geen sprake is van ‘dollarisatie’.

“Niet in de strikte zin van het woord”, zegt Guiseppe. “Behalve de dollar en de bolivar circuleert ook de euro officieel. Daarnaast circuleert in het grensgebied met Colombia ook de Colombiaanse peso, zij het niet-officieel. Ook zijn er nog verschillende cryptomunten die als officieel betaalmiddel kunnen worden gebruikt.”

Onder het juk
Hoewel de hyperinflatie tot zijn eind is gekomen, zal het een hele uitdaging zijn voor het land om onder het juk van Amerikaanse sancties een stabiele, economische koers te varen. Prijzen van levensmiddelen zijn nog steeds torenhoog voor de Venezolaanse arbeidersklasse. Om ondanks Westerse verhinderingen haar volk betere economische vooruitzichten te kunnen bieden, lijkt de sleutel mede te liggen in het aanhalen van internationale banden.

Internationale banden
Zo kreeg het land hulp van Iran om de grootste olieraffinaderij van het land opnieuw op te starten. In het kader daarvan vond in het begin van het jaar een gesprek plaats tussen president Maduro van Venezuela en president Poetin van Rusland . Economie, gezondheidszorg en nationale veiligheid waren onder meer het onderwerp van gesprek.

Een dag eerder maakte TeleSur bovendien bekend dat Venezuela als eerste niet-Afrikaans land is toegetreden tot de African Petroleum Producers Organization (APPO) [in het Nederlands: de Afrikaanse Aardolie Producenten Organisatie].


Beeld: Nachtelijk Caracas. Wilfredor (Wikimedia) CC0

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven