‘VS verhoogt import van Russische olie met 43 procent’

De Verenigde Staten zouden de import van Russische olie de afgelopen week hebben verhoogd naar 43 procent.

Verschillende media halen een citaat aan van Mikhail Popov, adjunct secretaris van de Russische Veiligheidsraad.

“De VS dwongen de Europeanen om sancties te heffen tegen Rusland, terwijl zij zelf niet alleen doorgaan met het invoeren van Russische olie, maar ook de omvang van de import van het zwarte goud vergrootten met 43 procent over de afgelopen week, naar 100.000 vaten per dag”, zo liet Popov optekenen in een gesprek met een Russische krant.

Cui Heng, een Chinese onderzoeker van het Centrum voor Rusland Studies van de Oost China Normal Universiteit in Shanghai, laat aan de Global Times weten dat de handelsstrategie van de VS gebaseerd is op twee peilers.

‘Liberalisme en pragmatisme’
“Eén is gebaseerd op het liberalisme om Ruslands politieke systeem en collectieve ideologie te bestrijden en de ander is pragmatisme om de nationale belangen van de VS te dienen”, zo zegt Heng.

“Vanuit de noodzaak om Rusland vanuit ideologisch opzicht te confronteren spoort de VS zijn bondgenoten aan om Rusland te sanctioneren. Dat terwijl de Amerikanen vanuit realiteitsbesef Russische energie tegen een lagere prijs kopen en vervolgens tegen een hogere prijs doorverkopen aan Europa om de belangen van haar binnenlandse olie-industrie te verdedigen.”

Slachtoffer
“Uiteindelijk wordt Europa het slachtoffer”, zo ziet Heng. “Europese rijkdom vloeit naar de VS en helpt bij het consolideren van de voorsprong van de dollar op de euro”, aldus Heng.

Inflatie
Door de sancties tegen Rusland ondervindt Nederland de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. Benzineprijzen en gasprijzen gaan door het dak, waardoor het gebruik maken van de auto voor veel Nederlanders steeds moeilijker wordt. Bovendien is het openbaar vervoer al sinds jaar en dag onbetaalbaar voor mensen met een modaal inkomen.

Ook het warm houden van woningen wordt steeds meer een ‘luxe’. De overheid adviseerde daarom haar burgers de thermostaat thuis op maximaal 19 graden te zetten. Iets dat de regering op social media op flink kritiek kwam te staan.

Beeld: Pixabay

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven