Roebel wint terrein op de euro

De Russische roebel heeft ten opzichte van de euro zijn sterkste positie bereikt in twee jaar tijd. Dat meldt persbureau Reuters.


Maandagmiddag bereikt de roebel een winst van zo’n 3,6 procent ten opzichte van de euro, namelijk 76,96 – de sterkste positie van de munt sinds juni 2020. Over de goede positie van de roebel valt een hoop af te dingen, toch lijkt het een gunstig voorteken voor Rusland.

Reuters wijst erop dat de goede positie van de roebel voortkomt uit beleid van het Kremlin. Russische bedrijven dienen namelijk belasting te betalen met de nationale munt. Daarvoor moeten ze buitenlandse valuta’s – vooral dollars en euro’s – in de verkoop doen.

Daarbij is de officiële wisselkoers iets anders dan wanneer iemand ‘echte’ roebels zou inwisselen voor euro’s of dollars, dan zou een euro naar alle waarschijnlijkheid veel meer kosten dan de huidige 77 roebel. Handelen in roebels is bovendien gelimiteerd door controle van de Russische centrale bank. Dit omdat het handelen van de Russische centrale bank zelf bemoeilijkt is door Westerse sancties.

Maar ondanks de mitsen en maren lijkt de sterke positie van de roebel een tegenvaller voor het Westen. Immers werd in het begin van de oorlog in Oekraïne nog triomfantelijk verkondigd dat de economische sancties tegen Rusland hun effect lieten zien. De roebel stortte inderdaad in, naar zo’n 155 ten opzichte van de euro, maar dat bleek zoals gezegd slechts tijdelijk.

‘Zichzelf gestraft’
Andere commentatoren wijzen er namelijk op dat met de versterkte positie van de roebel, de EU indirect zichzelf heeft gestraft voor de sancties tegen de Russische ‘militaire operatie’ in Oekraïne. De roebel mag weliswaar kunstmatig omhoog gestuwd zijn – dergelijke trucs worden evengoed uitgehaald door de EU.

Daarbij wijzen sommige deskundigen erop dat de waarde van de roebel ondersteund wordt door de grote reserves aan waardevolle mineralen en grondstoffen die Rusland bezit. Iets waar de EU zich niet op kan beroepen.

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven