‘India zou geruïneerd zijn bij sancties á la Rusland’

Een economische catastrofe zou het zijn als India dezelfde sancties opgelegd zou krijgen van de Verenigde Staten als Rusland. Dat zeggen experts tegen het Zuid-Amerikaanse nieuwsplatform TeleSur.


De oorlog in Oekraïne noopte het Westen ertoe Rusland zwaar te sanctioneren. Zo heeft de VS Russische tegoeden bevroren. Ook de economische sector werd hard geraakt door de sancties ter waarde van 1,7 biljoen dollar. Het leidde ertoe dat de roebel drastisch viel op de financiële markten.

Daarmee hebben de sancties het beoogde effect op Rusland. Bij andere landen wekt de gang van zaken echter argwaan. Zo zou onder meer bij India de vraag rijzen: wat als de VS ons in het vizier krijgt? Een situatie die nu zo goed als ondenkbaar is, maar internationale verhoudingen zijn aan verandering onder hevig.

Russische olie

Een voorbeeld daarvan is de keuze van India om zich neutraal op te stellen inzake de Russische inval in Oekraïne. De Indiase regering maakte zich bepaald niet populair om een grote hoeveelheid ruwe olie van Rusland te kopen en zo het land van de nodige financiële middelen te voorzien.

‘Niet kwetsbaar’
Directeur van de centrale bank van India, Shaktikanta Das, liet in gesprek met industriële belangenbehartigers weten dat India niet kwetsbaar is voor sancties. De financiële reserves van het land zijn verspreid over verschillende valuta’s en goud. De reserves zouden bovendien ten dele in India en ten dele buiten India zijn geplaatst.

“Dus het is vrij divers. En sancties, die situatie voorzien we niet. Maar ja, het is iets waar in de toekomst ieder land over na zal denken”, aldus Das.

Beeld: Pixabay

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven