De grootste problemen van Oekraïne bevinden zich binnen haar landsgrenzen

Het Kremlin heeft enkele troepen die gestationeerd waren aan de Russisch-Oekraïense grens teruggetrokken. De grootste problemen van het Oost-Europese land bevinden zich echter binnen haar grenzen.

De spanning in de regio lijkt af te nemen met het terugtrekken van enkele Russische troepen. Bovendien kunnen vraagtekens worden geplaatst bij de mate waarin die spanning reëel was.

Met name de Amerikanen leken er de laatste weken van overtuigd dat een Russische invasie van de Oekraïne nabij was. De Oekraïense regering benadrukte echter, net als het Kremlin dat van een directe oorlogsdreiging geen sprake was.

Westerse opstelling
Of de klaarblijkelijke ontspanning van de relaties tussen de landen de komende dagen en weken verder vorm krijgt, is moeilijk in te schatten. Wel staat vast dat het voor een groot deel afhankelijk zal zijn van de Westerse opstelling naar de Oekraïne en Rusland. Die laatste zal nieuwe toenadering van de Navo namelijk niet accepteren.

Die ambitie van de Navo om Oekraïne in te lijven bij de oorlogscoalitie is namelijk een doorn in het oog van het Kremlin. Het gaat namelijk rechtstreeks in tegen de afspraken die over dat thema zijn gemaakt ten tijde van de ontwrichting van het socialistische blok in Oost-Europa.

Het Westen houdt zich wat dat betreft sinds jaar en dag van de domme en ziet zich gesteund door een kritiekloze benadering van zijn eigen staats- en bedrijfsmedia.

Tegenstrijdige belangen
Tegelijkertijd heeft de EU geen enkele baat bij meer spanningen of zelfs een militair conflict op het eigen grondgebied – iets waar de Verenigde Staten minder problemen mee lijken te hebben. Escalatie van de spanningen en nieuwe economische sancties voor Rusland, zouden hun beslag hebben op de gasprijzen, graanprijzen maar ook een nieuw probleem vormen voor de productie van chips, waarin Oekraïense grondstoffen van groot belang zijn.

De EU heeft met de spanningen vooral veel te verliezen, maar lijkt er maar mondjesmaat in te slagen haar eigen belangen te vertegenwoordigen – laat staan die van haar inwoners.

Meevaller
Daarnaast lijkt de stap die Rusland zet om enkele troepen van de grens te verwijderen, vooral een meevaller voor Oekraïne. Het land is niet alleen in politiek opzicht verdeeld, maar heeft ook de nodige economische klappen gevangen sinds de Amerikanen het oorlogsevangelie begonnen te prediken.

Startschot
Dat terwijl de economische staat van het land al niet in beste doen was. Na de Euromaidan-staatsgreep, die het startschot bleek voor een burgeroorlog in het oosten van het land, halveerde het Oekraïense bruto nationaal product. In 2017 begon zich dat te herstellen maar het coronavirus zorgde voor een nieuwe klap.

Daarmee blijft de grootste uitdaging van het land, er een die zich binnen de landsgrenzen afspeelt.

Beeld: Oekraïens minister van Defensie, Stepan Poltorak bij een bijeenkomst van de Navo-Oekraïne-commissie in 2016 in Brussel. (Bron: Ministerie van Defensie van Oekraïne – CC BY-SA 2.0)

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven