China’s bnp voor het eerst groter dan dat van de EU

Het bruto nationaal product van China is voor het eerst groter dan dat van de Europese Unie. Dat gebeurde bovendien een jaar eerder dan verwacht.

Dat bericht komt van het Chinese nieuwsplatform de Global Times. Het gezamenlijke bnp van de 27 Europese landen van 2021 werd maandag gepubliceerd en bedroeg zo’n 15,7 biljoen dollar. Dat is ruim twee biljoen minder dan China’s bnp van 18 biljoen dollar.

Het is geen verrassing dat China’s economie die van de Europese Unie voorbij is gestreefd. De terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU was namelijk ook een vertrek van een economie van 2,7 biljoen euro uit de EU. Wat wel een (kleine) verrassing is, is dat het zo snel is gebeurd. China’s economie groeide in 2021 namelijk met 8 procent. Die groei was mede mogelijk door een effectieve reactie op de coronapandemie. Iets dat in veel Europese landen, waaronder Nederland, ontbreekt.

Voordelen
Cui Hongjian, directeur van de faculteit Europese Studies aan het China Instituut van Internationale Studies – een instituut van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken, ziet daarnaast nog andere voordelen die de Chinese economie heeft ten opzichten van de Europese economie.

Daarnaast noemt Cui het feit dat beide economieën andere ‘groeiritmes’ hebben. Ook zou het de EU ontbreken aan een ‘sterke interneteconomie en digitale economie’. Tenslotte noemt Cui het numerieke voordeel dat China heeft van één markt van 1,4 miljard mensen. Daar ligt meteen de crux. Het bnp per hoofd van de bevolking in China, ligt nog steeds ver onder dat van Europa én de Verenigde Staten.

Per hoofd van de bevolking zijn de bnp’s van de Westerse blokken respectievelijk 3,6 en 6 keer groter dan die van China.

Graadmeter
Bovendien is er voldoende aan te merken op het bnp als graadmeter van de (economische) welvaart. Het bruto nationaal product van een land zegt weliswaar iets over de waarde van producten en diensten die worden geproduceerd in een land, maar het zegt niks over de levensstandaard en het welbevinden van de bevolking.

Belangrijke mijlpaal
Toch zullen veel Chinezen het inhalen van het Europese bnp zien als een belangrijke mijlpaal. Immers waren de Europese imperialistische machten Engeland, Frankrijk en Duitsland voor een groot deel schuldig aan de ‘Eeuw van de vernedering’. Daarin werd het land onderworpen door een aantal imperialistische grootmachten (behalve de Europese landen valt ook de VS, Japan en Rusland die twijfelachtige eer ten deel). Dat duurde van halverwege de 19e eeuw tot de stichting van Volksrepubliek China in 1949.

Comments

Be the first to comment on this article

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven